Dun Laoghaire Rathdown County Hall

The open competition for the new County Hall was initiated in 1994 on a corner site behind the Victorian Town Hall and Post Office and beside the old Harbourmaster's House in Dun Laoghaire. The completed project provides 8500m2 of office accommodation in three blocks laid out in a courtyard plan behind the old Town Hall with a top-lit central room - the concourse - at its heart. 

The public entrance was made through the Post Office on Marine Road; it was cleared of encumbrances to open directly into the concourse and winter garden. The offices stand within a strong context and develop a dialogue with it; the courtyard is a completion of the urban palazzo implicit in the design of the original Town Hall. Architecturally, it was considered as a network of pinwheels, blocks set against one another in a contained tension. 

Environmentally, the building made natural ventilation manifest with air drawn in through grilles in the concourse walls and expelled through a ring of chimneys against the outer edge.