Mountain View Court

Mountain View Court is a large urban development on Summerhill in Dublin's North Inner City designed as a PPP competition project in 2008-09. The scheme -which includes 65 residential units and a significant Health and Day Care Centre - aims to provide an exemplary 21st century approach to living in Dublin which moves significantly beyond existing norms in terms of open space, amenity and sustainability. 

The 65 residential units are innovative in variety and flexibility and allow for lifetime living and mixed / long term tenure; all are dual aspect and many have windows on three sides with suspended balcony gardens and shared external space forming a perforated elevation of rooms and gardens- there is no distinction in terms of typology or finish between social housing units, affordable housing units and private residential units.

The Health Care Centre is located at the corner of Summerhill and Rutland Street Lower - the intention being to provide a full range of primary care health services to the local community- it is a six storey building that forms the end of the block; its mass, position and height herald its importance while retaining a sense of welcoming openness. This is a model for 21st century health care that will reduce the call on accident and emergency rooms and encourage community based care which is more advantageous for all involved and economically efficient as a model. 

The form of the building creates a landmark element at the city side of Summerhill - its modulation is that of a civic scale while retaining direct connection to the rest of the building elements through use of the same basic modules and proportions. The Day Care Centre provides a community space within the locality to which people can go for social interaction, activities and outings, and assisted catering and bathing facilities and associated care as required. Issues of security, access, inclusivity, warmth and openness have been exploited to provide a facility that welcomes people and gives them a sense of participation and standing within the community. To this end the spaces have been designed to encourage free movement throughout - the unit is spread across a linear section of the block that allows for a reduction in corridor space and a sense of space, height and interpenetration of light that is directly connected with the exterior, eliminating any institutional atmosphere. The spaces are disposed such that smaller more intimate areas are always accessible within the collective.